Změny – Moderní stát

Anonym

Změny

Hlavní strana

Přidáno 603 bajtů, 12. 10. 2021, 11:59
bez shrnutí editace
== Executive summary ==
Drtivá většina domácností (88 %) běžně používá digitální služby pro svoji potřebu, ale pouze 29 % domácností používá digitální služby státu. Je zřejmé, že důvodem není zkušenost občanů, ale nízká kvalita, složitost a uživatelská nepřívětivost státu.
 
Jak by měla vypadat státní správa? Co s tím a jak to změnit? Jaké oblasti mají největší dluh? Jaké kroky je nutné udělat jako první?
 
Vše napsáno dále na stránce, anebo krátce v [[Stručné shrnutí|stručném souhrnu na pár odstavců]].
 
== Jednotlivé kroky a oblasti ==
Autor: [https://www.michalblaha.cz Michal Bláha], [https://www.hlidacstatu.cz Hlídač státu], 2018-2021.
==Prvních 50 kroků, co je nutné udělat==
# Vytvoření pozice místopředsedy vlády pro digitální transformaci (bez portfeje), zodpovědného za digitální transformaci.# Vznik Digitální agentury ČR (DAČR) při úřadu vlády či samostatně.# Zajištění jejího financování ve výši 200-250 mil. Kč ročně ([[Hrubá kalkulace nákladů a návratnosti DAČR]]).# Zajištění legislativní změny, aby měl DAČR požadované a [[DAČR, Centralizovaná vize, distribuovaná realizace|nutné pravomoce a působnost]].# Vznik analytické jednotky při Úřadu vlády.# Vznik project management office.# Vznik přidružených konzultačních, delivery a projektových teamů pro pomoc s transformací v jednotlivých úřadech# Transformace odborů Ministerstva vnitra OHA a eGOV MV ČR a oddělení eGov Cloud do DAČR.# Restart Hodnocení dopadů regulace (RIA) a příslušné komise Legislativní rady vlády pro digitalizaci# Finalizace [[Standard digitální služby|Standardu digitální služby]] a aplikování jeho pravidel a principů na všechny nově spouštěné či upravované digitální služby státu.# Nastavení a měření společných KPI pro jednotlivé agendy a digitální služby státu.
[[První kroky|Další nutné první kroky]], neméně důležité..